2010. március 9., kedd

JRebel, avagy hogyan tegyük egyszerűbbé az EEletet

Bár elkötelezett híve vagyok a nyílt forrású szoftverfejlesztésnek,a címben említett eszköz mellett mégsem bírtam elmenni csukott szemmel. Mentségükre legyen mondva, a fizetős terméküket bármely szabad szoftver fejlesztéséhez ingyen biztosítják. A JRebel projekt célja, hogy olyan megvalósításokkal támogassa meg a fejlesztőket, melyek nem része a JVM-nek, így hagyományos módon vagy sehogy, vagy igen körülményesen oldhatóak csak meg. A fejlesztők 5 fő pontot neveznek meg, melyek az alábbiak:
1. Új osztályok hozzáadása
A HotSwap protokoll csak meglévő osztályok frissítését tesz lehetővé futás-időben, mivel egy egyedi megfeleltetés van az osztály neve és tartalma között. Ahhoz, hogy új osztályt adhassunk hozzá, kell válasszunk egy class loadert, mivel minden osztály egy specializált loaderben töltődik be. Sajnos ezt a szolgáltatást nem támogatja a HotSwap.
2. Erő-forrás-állományok frissítése
Az osztályaink mellé gyakran teszünk erő-forrás-állományokat melyek leggyakrabban xml vagy properties fájlok. A HotSwap technológia nem támogatja ezen állományok dinamikus módosítását, azaz minden változtatást deployolni kell a szerverre. Ez elég nagy probléma, főleg ha a szerveren van már pl. feltöltött állomány, mert a deploy folyamat esetlegesen törli azokat.
3. Webes erő-források
Minden weben megjelenő alkalmazásban vannak képek, HTML, CSS, JS, stb állományok, melyek az előző ponthoz hasonlóan nem frissülnek automatikusan a web-konténerben.
4. Gyorsító-tárak
Enterprise környezet nagy előnye, hogy a konténer, legyen szó web-konténerről vagy alkalmazás-konténerről, gyorsító-tárrazza osztályainkat. Ez ez előny egyben egy hátrány is, hiszen új elemek, pl. metódusok hozzáadása után a tár törléséig az előző állapot érhető el. Megjegyzem a legtöbb IDE támogatja a "deploy on save" metódust, mely az osztály mentésekor automatikusan frissíti a szerveren az osztályt.
5. Menedzselt komponensek
Egy alkalmazásban számtalan un. menedzselt komponens (EJB-k, Spring bean-ek, stb.) vannak. Az ilyen osztályokra jellemző, hogy általában van függőség-injektálással a konténer által behelyezett osztály, némely állapota társítva van un. instance vagy instance pool-lal, a funkcionalitás megvalósítása különböző rétegeken történik. Frissítésénél nem elegendő magát az osztályt frissíteni, hanem a különböző rétegeket, injectált osztályokat is.
 
Mindezen problémák feloldására a JRebel egy sajátságos metodikát ajánl, amit egy egyszerű, mégis hétköznapi példán mutatnék be. Jelenleg a 2.2.1-es verzió a legfrissebb, amit a letöltés oldalról szerezhetünk meg, 30 napos próbára. A telepítés grafikusan történik pár lépésben. A telepítő felajánlja, hogy befejezés után futtatja is a varázslót, amely megjegyzem példásan kivitelezett alkalmazás, minek segítségével pofon egyszerűvé válik a konfigurálás. A varázslót "UNIX like" környezetben a bin/jrebel-config.sh script futtatásával "varázsolhatjuk" elő.
  • Nincs más dolgunk mint első lépésben a megfelelő IDE-t kiválasztani, én Netbeans-el próbálkoztam, de támogatott az Eclipse, IntelliJ is.
  • Második lépésben felajánlja a varázsló az IDE-knek megfelelő plugint, Netbeans esetén a beépített pluginek közül a legegyszerűbb beszerezni.
  • Következő, sorban a harmadik lépés, hogy alkalmazásunkat felkészítsük a JRebel használatára. A segédlet mindent érthetően elmagyaráz, EJB projekt esetén a források gyökerébe, web projekt esetén a WEB-INF/classes mappában kell egy-egy rebel.xml állományt elhelyeznünk, és az xml-ben specifikálni, hogy mely osztályokat és/vagy erő-forrásokat szeretnénk ha a JRebel kezelné. Itt térnék ki kicsit a működésre. A JRebel egy újabb rétegként rátelepszik az alkalmzásunkra, és a betöltendő osztályokat vagy erő-forrásokat a rebel.xml alapján közvetlenül a fejlesztőkörnyezetből tölti be. Biztos mindenkinek volt már problémája a dinamikusan fordított web-oldalakkal, amikor is a WEB-INF/classes-ban elhelyezett translate.properties-t minden apró változtatás után deployolni kellett. Mivel ez egy gyakori eset, ebből a problémából indultam ki.
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<application
xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
xmlns="http://www.zeroturnaround.com"
xsi:schemaLocation="http://www.zeroturnaround.com http://www.zeroturnaround.com/alderaan/rebel-2_0.xsd">
<web>
<link target="/"><dir name="~/NetBeansProjects/webapp/webapp-war/web"/></link>
</web>
</application>
  • Negyedik lépéséként választanunk kell Java verziót, operációs rendszert, és konténert, utóbbiból eléggé széles a paletta, én Glassfish 3-at használok, ezért azt választottam. Glassfish esetén az adminisztrációs felületen a JVM Setting / JVM Options alatt 2 paramétert kell megadnunk a JVM-nek, mégpedig a -noverify és -javaagent:/utvonal/jrebel.jar.
  • Ötödik lépésben az ügynök, na jó az agent beállításait kell megadnunk. Az advanced gombra kattintva állíthatjuk be pl. azt, ha nem akarunk a rebel.xml-ben abszolút eléréseket megadni, ennek módját részletesen tárgyalja a varázsló. A beállító-panelt "UNIX like" környezetben a bin/agent-settings.sh script futtatásával indíthatjuk.
  • Nincs más dolgunk, mint újraindítani az alkalmazás-szervert, deployolni a rebel.xml-el megfejelt alkalmazásunkat, és máris élvezhetjük a produktumot.
Bár a JRebel fizetős eszköz, a honlapján elhelyezett kalkulátor segítségével gyorsan kiszámolható megéri-e az árát, viszont a pénzben nem mérhető könnyebbséget még a kalkulátor sem tudja számításba venni.

1 megjegyzés:

  1. A 30 napos próbaváltozat esetém érdemes az alkalamzásszerverből eltávolítani a -javaagent:/utvonal/jrebel.jar opciót, mert ellenkező esetben kizárjuk magunkat.

    VálaszTörlés